Coppie Koffie

Purmerend – Een wijkagent hoort bij het Nederlandse straatbeeld. Sinds jaar en dag is dit de manier om met de burgers in contact te komen. Op het Wormerplein ging de politie zelf een stapje verder door met behulp van een koffiekarretje het gesprek aan te gaan.

Afgelopen week gingen wijkagenten Bob van de Bergh en Annelore Koster met een heuse tuk tuk de op straat. Onder het mom, “koffie maakt de tongen los.” Gingen zij het gesprek aan met diverse buurtbewoners. De bedoeling is om meer contact te krijgen en te onderhouden met de burgers.

Amerika
Het idee is overgewaaid uit Amerika waar ‘cop’ het Engelse woord voor agent is. Het project loopt daar al sinds 2011 en is een groot succes. Agenten daar worden zelfs getraind om beter met hun gemeenschap in contact te komen.

Het kleine karretje trekt behoorlijk de aandacht. Mensen maken foto’s en lopen lachend voorbij. Toch is niet iedereen positief over het initiatief. Er zijn er ook die roepen: ‘Doe alsjeblieft gewoon je werk en ga boeven vangen’. Gelukkig is het merendeel positief

Lage drempel
De politie denkt dat het ludieke effect van het kleine autootje het makkelijker maakt om agenten aan te spreken. Als agent wil je toch een beetje stoer lijken, maar als je in de tuktuk zit, dan zal dat niet lukken. Het contact is ook anders er is meer toenadering. Of het project navolging zal vinden, we wachten af. Voorlopig is dit een leuk idee.