2 doden en 9 gewonden bij streetrace na houseparty het scenario van een grote hulpverleningsoefening

Purmerend – Meerdere gewonden en ten minste twee dodelijke slachtoffers zijn er te betreuren bij een compleet uit de hand gelopen jongerenfeestje.

Het begon allemaal vredig en gezellig in een woning aan de Overlanderstraat. Jongeren waren massaal afgekomen op een ludieke facebook oproep. De toegesnelde politie kon al snel de orde niet meer handhaven en riep de hulp van de ME in. Terwijl er boven de Purmer een politiehelikopter rondjes cirkelde om zo goed als mogelijk aanwijzingen te geven, liep de zaak volledig uit de hand.

Op een zeker moment verplaatste de jongeren zich naar het bedrijventerrein de Baanstede. De niet meer te controleren meute begon spontaan tegen elkaar te racen. Daarbij liepen de gemoederen hoog op en vielen er enkele rake klappen. Terwijl jongeren in snelle auto’s het tegen elkaar opnamen vielen er negen gewonden en twee doden. De politie sprak van de grootste chaos in tien jaar.

Het terrein rondom de firma Cor Beets is volledig afgezet. De hulpdiensten uit meerdere gemeenten zijn aanwezig om assistentie te verlenen aan brandweer en politie Zaanstreek-Waterland. De Einsteinstraat is veranderd in oorlogsgebied, overal liggen auto-onderdelen en gewonden op straat.

Het Dijklander ziekenhuis draait op volle toeren en heeft meerdere noodartsen opgeroepen. Meerdere personen hebben zich gemeld voor het geven van noodzakelijk bloed.

Mevr. Hilda Raasing algemeen directeur van de Veiligheidsregio Zaanstreek waterland is aanwezig en staat de in groten getale toegesnelde pers te woord. Een commandocontainer doet dienst als zenuwcentrum van waaruit verschillende zaken geregeld worden. Burgemeester Don Bijl is op het Stadhuis en heeft crisisberaad met de betrokken ambtenaren.

De situatie wordt met de minuut grimmiger omdat familie en bekende menen gewonden te herkennen. Omstanders wordt gevraagd niet naar de plek des onheils te komen en de hulpdiensten hun werk te laten doen.

Vanavond rond 24:00 uur zal op het bureau van politie aan de Waterlandlaan een extra persconferentie worden gehouden voor de landelijk tv pers.

Daar schenken we warme koffie, thee en chocomelk met slagroom. Uit de kantine is een grote voorraad gevulde koeken aangerukt. Want dit moet gevierd worden. Zo’n grote oefening hebben wij in jaren niet gehad. Waarbij de firma Cor Beets zijn bedrijventerrein graag beschikbaar stelde.

Het belang van dergelijke oefeningen kennen we al jaren. Alleen dat daar nu ook de pers bij betrokken is, dat is nieuw.

Met dank aan alle brandweerlieden. De mannen van de politie. Het ambulancepersoneel. Alle vrijwilligers en de firma Cor Beets.

Het was een geweldige avond. Wij hopen dan maar dat u niet al te veel geschrokken bent.

Tekst: Cees Baerts – Broca Media