Aanstichter

Mijn vader was de eigenlijke aanstichter en bron voor mijn latere beroepskeuze. Op een keer dat wij thuiskwamen, blijkt er een auto tegen de boom te zijn aangereden. Als tiener vond ik dat heel spannend en kon mijn buren naderhand vertellen wat er precies gebeurd was.

Het moedigde mij aan wanneer mijn foto’s gepubliceerd werden. Ook werd ik op dat moment geconfronteerd met het eindresultaat. Hierdoor maakte ik ineens deel uit van het harde nieuws. Als fotograaf moet je in enkele seconden bepalen hoe het uiteindelijke beeld eruit komt te zien. Tijd om na te denken over de compositie en de techniek heb je niet.

Geen weg terug

Er was geen weg meer terug en sindsdien ben ik razend geïnteresseerd in 112 nieuws. Dat is de laatste jaren erg lastig geworden, met alle wetgeving. Daar moet je rekening mee houden, maar wel de werkelijkheid weergeven. Tegenwoordig maken zelfs de hulpdiensten gebruik van mijn actuele foto’s.

Reden voldoende om een politiescanner aan te schaffen. Destijds stonden grote namen als Jan Stappenbelt, Cees Baerts en Hans Hofman te wachten op een 112 melding op het Museumplein in Amsterdam.

Aanrijding tot vechtpartij

Die mannen dekte heel Amsterdam met hun fotografie. Van aanrijding tot vechtpartij, ze waren overal. Speciaal uitgeruste auto met politie scanners en brandweer piepers. Altijd een volle tank en niet op de snelheid letten als er een melding uit de luidspreken klonk. De drang was, overal als eerste zijn en ook weer als eerste verkopen.

De voorpagina

Als Ajax de finale wint in de Champions league tegen AC Milaan. Ben ik op het Leidseplein en maak foto’s van de feestende supporters. Na de feestvreugde breken er ernstige rellen uit. Deze foto’s gaan als warme broodjes over de toonbank.

Hierna volgde heel veel grote successen.
Nieuwsgierig geworden? Bekijk mijn website en volg mij ook via Facebook.

Tip: Wat je ook doet, je doet het nooit goed.